„Газовата наглост“ на Украйна

В понеделник Русия, Украйна и Европейският съюз ще продължат преговорите относно газовите дългове на Киев и бъдещите доставки на суровината.

Украйна твърди, че в петък тя е прехвърлила на Русия за сметка на дълговете си $786 милиона, но парите ще дойдат на сметките на „Газпром“ едва в понеделник.
Русия отново прави насрещни крачки към Украйна, констатира еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Етингер. Според него, отначало Москва беше искала изплащане на всички дългове – т.е. $2,2 милиарда, но в петък руските представители се съгласиха да преговарят и при по-малка сума. Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак отбелязва, че положението е доста деликатно:
– Има два действащи контракта, не отменени от никой, и които се потвърждават от всички. В рамките на тези контракти „Газпром“ изцяло си изпълнява задълженията за износ на газ и разплащане за транзита. Цената се определя от съответните формули. Готови сме към насрещна крачка – да предоставим определени отстъпки, да разгледаме възможността за уреждане на положението с дълговете. Въпреки това, вече половин година фактически ни дължат пари за вече изнесен газ. И от края на февруари не са ни платили нито един цент.
В петък премиерът на Русия Дмитрий Медведев каза, че Москва на този етап следва да се убеди, че Украйна иска и започва да плаща. Всякакво друго третиране на въпроса е невъзможно, каза той.
Впрочем, по каквато и формула да се изчисляват дълговете, Украйна все едно няма пари. Ще плаща всъщност Европа. Етингер призна, че Европейският съюз се нуждае от украинската тръба, защото нито Северен поток, нито Южен поток не са способни изцяло да решат въпроса за 2014 година. „Не е наша задача да плащаме на „Газпром“ директно. Но сме длъжни да помогнем на Киев да си плати“ – каза комисарят, имайки предвид финансовата помощ от страна на Европейския съюз.
Проблемът още е и там, че времето не чака. Поради възникналите продължителни дългове, „Газпром“ прехвърля Украйна на предварително плащане. Ако парите за юни не бъдат платени от Киев до понеделник, тогава от вторник на 3 юни Русия има пълно право изцяло да отключи газа за Украйна.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_05_31/Gazovata-naglost-na-Ukrajna-7886/