Частици от Самарското знаме
Частици от Самарското знаме / Регионален исторически музей Габрово

Частици от Самарското знаме Частици от Самарското знаме / Регионален исторически музей Габрово

Габровци са съхранили една скъпа реликва – частици от Самарското знаме с малиновочервен цвят

Публикувано от:

Автор: Даниела ЦОНЕВА – уредник в РИМ-Габрово

Регионален исторически музей – Габрово съхранява като скъпа реликва частички  малиновочервен цвят от Самарското знаме. Притежание на Иван Лазаров Донков, години те са пазени от наследниците му и дарени на Историческия музей. Музеят притежава частици от тази реликва, които са дарени през 1965 г. и от Велислава Палаузова – Чохаджиева. Тя е член на Комитета по въздигане на паметника на вр. Шипка и по време на полагането на основния му камък през м. август 1922 г. също получава за спомен частички от малиновочервения цвят на знамето, които предоставя  с посвещение в дар като потомка на Николай Степанович Палаузов.

Самарското знаме
Регионален исторически музей Габрово, Самарското знаме

. На 6 (18) май 1877 г. в гр. Плоещ (Румъния) то е тържествено поверено на трета опълченска дружина в присъствието на висши руски военачалници, чужди военни аташета, художници, военни кореспонденти, граждани, представители на българската емиграция в Русия и Румъния. „НЕКА ТОВА ЗНАМЕ ДА ОБХОДИ ОТ КРАЙ ДО КРАЙ ВСИЧКАТА ЗЕМЯ БЪЛГАРСКА…”  е отговора на стария войвода Цеко Петков, който пръв приема знамето от главнокомандващия Българското опълчение ген. Николай Г. Столетов. Ден по-късно българските доброволни дружини полагат клетва пред Самарското знаме, пръв знаменосец на което е  Антон Марчин.

Самарското знаме
Регионален исторически музей Габрово, Самарското знаме

Под Самарското знаме се събират българи от Северна България, Добруджа, Тракия, Македония, Черноморието. Повече от 190 са опълченците от Габрово, общо 220 д. са те от Габровския край, над 600 души от Габровския регион. Необходимостта от увеличаване броя на опълченския набор налага формиране на втора серия дружини, които са разпределени  по места – по две от Търновско и Габровско, по една от Свищовско и Никополско. Най-многобройни от т. нар. „втори призив” са девета и десета опълченски дружини, попълнени предимно с доброволци от Габрово и околните села. Ако на 15 май  по  числен състав БО наброява около 7 362 опълченци, една година по-късно – на 15 май 1878 г. той е вече 11 659.

Самарското знаме
Регионален исторически музей Габрово, Самарското знаме

Знамето участва и в боевете на Шипка. Затова и неговото присъствие е важен момент при честванията на 45-годишнината от Шипченската епопея. А на 25 август 1922 г. габровци посрещат триумфално Самарското знаме. Започнало от София през Ст. Загора, Казанлък, Шипка и вр. Св. Никола, шествието на старите ветерани пристига и в Габрово. То е „посрещнато, прието и  изпратено по  един небивало импозантен начин“. По време на тържествата за годишнината от Шипченските боеве и полагане основния камък на Паметника на свободата знамето-светиня е изложено в казанлъшкото читалище „Искра“. През нощта от коприната се отронват частици, които са подарени на присъстващите – сред тях  и габровци.

Самарското знаме
Регионален исторически музей Габрово, Самарското знаме

Източник: Дарик нюз