В Черно море успешно завършиха изпитанията на два обитаеми автономни подводни апарата

В акваторията на Черно море успешно завършиха изпитанията на два обитаеми автономни подводни апарата за издирване и спасение АРС-600, които в близко време ще заместят използваните в Русия чуждестранни батискафи, съобщи Руски Дневник.

Както съобщиха в информационното управление на Министерството на отбраната на Руската федерация, изпитанията са потвърдили зададените технически характеристики на апаратите АРС-600, позволяващи да бъдат оглеждани потънали и аварийни обекти на големи дълбочини в това число и с използване на манипулатори. Конкретно – руските батискафи позволяват да се оказва помощ на аварийни подводници, да се извършва скачване с тях и да се поддържа жизнеспособността на екипажите им.

Апаратите АРС-600 се характеризират с висока мобилност: те може да се инсталират и да се превозват заедно с пункта за управление, който е от контейнерен тип, на издирвателно-спасителни плавателни съдове с всякаква водоизместимост. Главното условие е да има малък свободен участък на горната палуба на плавателния съд.

АРС-600 ще постъпят на въоръжение при службите за издирвателни и аварийно-спасителни работи на военноморския флот на Руската федерация до края на ноември. Преди време, през пролетта, издирвателно-спасителните сили на ВМФ вече бяха получили два апарата от този тип.