В Украйна продължават гоненията на православни

В Украйна върви мащабна религиозна война, истинско активно насаждане на католицизъм, опожаряват се православни храмове – това е истински кръстоносен поход срещу Православието…

„Православните свещеници в Украйна търсят начини за преселване със семействата си в други региони на страната”, съобщи правозащитник и координатор на движението «Майките на Украйна» Галина Запорожцева от Киев, в коментара си относно последните събития в Суми, пише orthodoxy.ru.

Както се съобщаваше по-рано, на 1 март, в деня на Тържеството на Православието (първата неделя от Великият пост) до входа на сумския Спасо-Преображенски катедрален събор около 20 души с маски и камуфлаж с нашивки на неонацисткия „Десен Сектор” организирали поредна провокация.
По време на Богослужението нападателите подложили на жесток побой охранителя на събора, след това блокирали входа и заплашили със саморазправа архиерея на църквата, духовенството и миряните. Според съобщенията, маскираните били под въздействие на наркотици. Въпреки всичко, архиепископ Евлогий се обърнал към вярващите и казал, че няма да промени намеренията си и ще благослови богомолците.

Когато архиереят се качил на стълбата, мъжете с маски искали да се приближат до него, ругаейки и заплашвайки го с физическа разправа. Тълпата от вярващи отблъснала нападателите от архиерея и те се оттеглили, скандирайки „патриотичните” си лозунги.

По-рано, на 12 февруари националисти осквернили православни църкви във Волинска и Ровенска области: разбили вратата на Възкресенския катедрален събор в град Ковал, а в Свето-Йоано-Богословския храм счупили прозорците и оградата. По-рано в Ровенска област вандали осквернили 8 православни храма, а в Киев организирали палеж на 2 църкви.

На 7 януари (на Рождество Христово) е била изпепелена църква на 100 години в град Лвов.
Огромно е числото на нападенията на православни църкви и манастири в Новорусия. Десет храма на Донецката епархия са превърнати в руини, в резултат на мощни обстрели от украински военни, а над 70 църкви са с частични разрушения. Галина Запорожцева отбелязва, че всички кръвопролития и нападения в Украйна се извършват именно на православни празници.

Това доказват и събитията от миналата 2014 година
Така например, на Рождество Христово и Кръщение се състояли кървавите сблъсъци в Киев на Крешчатик (улицата по която преди столетия заедно с духовенството и семейството си е минал Св. Равноапостолни княз Владимир Велики и покръстил Светата Рус).

На Връбница в Запорожие около 5 000 радикали от Днепропетровск обкръжили протестиращи мирни жители. Тогава, в навечерието на Великден, националистите замервали хората с яйца и брашно.

Запорожцева припомни, че трагедията в Одеса в Дома на профсъюзите се е случила именно на 2 май – денят, в който всички православни ходят на гробища и почитат починалите (задушница). В това време цялата местна милиция е концентрирана именно на това място, а радикали възползвайки се от това, организирали кървавата баня или „Одеска Хатин”, (както я наричат още), в Дома на профсъюзите.

„Всичко, което се случва в Украйна е истински кръстоносен поход срещу Православието. Към мен се обръщат свещеници от Западна Украйна. Те молят за помощ, за преселване на семействата им в други региони. Постоянни нападки има не само срещу православните свещеници, но и срещу техните съпруги и деца. Те сами не могат да заминат, тъй като е необходимо официално разрешение от Патриаршията”, разказва правозащитничката.

„Същевременно медиите не отразяват, че в Украйна върви реална мащабна религиозна война, насочена към разделяне на страната”, поясни Запорожцева.