В Украйна забраниха два руски филма, били обидни

Киевски чиновници смятат, че руските филми „Бялата гвардия” („Белая гвардия“) и „Поддубний”(„Поддубный“) показват пренебрежение към украинския народ, език и държава, а отделни факти в тях са изкривени и пренаписани в полза на Русия. Официалните представители на украинското министерство на културата съобщиха, че решението е взето в условията на т.нар. информационна война. Забраната на филмите в Украйна, по думите на чиновниците, цели да защити националните интереси на страната, съобщава lifenews.ru.

Сериалът „Бялата гвардия” е по едноименния роман на киевлянина по рождение Михаил Булгаков. Той проследява живота на семейство интелектуалци в Киев в зимата на 1918 година, когато в Русия бушува Гражданската война. Писателят е обезпокоен за съдбата на родната си Украйна в годините на Гражданската война в Русия. Режисьор на лентата, заснета по едноименния роман, е Сергей Снежкин.

Току-що пуснатият по кината филм „Поддубний” разказва за живота на бореца Иван Поддубний, наричан „шампион на шампионите”. Лентата, дело на Глеб Орлов, обхваща драматичния период от началото на 20-и век.

От украинското министерство допълват, че се проверява и дали показваните руски филми съответстват на законодателството. Освен това, вчера се появи съобщение, че Украйна ще въвежда квота за процента на руските книги. Квотите ще бъдат въведени в зависимост от това какъв е интересът към украинските книги. Мярката ще се отрази на всички чуждестранни доставчици, но срещу Русия украинският вицепремиер Александър Сич предложи да се въведат специални санкции.

За създателите на руските филми новината за забраната бе напълно неочаквана. Сценаристът на „Поддубни“ Юрий Коротков определи всичко това като обида. „В момента, за съжаление, се създаде такава ситуация, че ние в Русия търсим това, което ни обединява с Украйна, а те търсят това, което ни разединява. За нас Поддубний е наш общ герой, който винаги е наричан руски, но това е поради факта, че гражданите на Руската империя винаги са били възприемани от Запада като руснаци. И ние имаме повод да се гордеем с такъв герой, който е първата суперзвезда на спорта в историята. Но сега явно всяко споменаване на каквото и да било руско в Украйна, се забранява веднага. Това е една задънена улица и те рано или късно ще го разберат“, заяви Коротков.

За разлика от другите, сценаристът все пак вижда перспектива в руско-украинските отношения и е позитивен в очакванията си. Той вярва, че вбъдеще Украйна и Русия ще се помирят. „Друг път няма – не е възможно да живееш във вражда с държава, с която споделяте обща история, общи беди и победи. Това е саморазрушение. Това, което се случва днес в Украйна, показва някакъв национален комплекс за малоценност, когато официалната политика е да се натяква „ние сме велик народ, ние сме велик народ“, „Гогол е наш, Булгаков е наш, всички са наши, Поддубний е наш…“. Но на един велик народ не се налага да натяква това постоянно, то се разбира от самосебе си“.

От всичко това става ясно, че руските филми ще бъдат бойкотирани в Украйна. Украинското правителство е неспособно да въведе икономически санкции срещу Русия, но пък смята за необходимо да заплашва с такива. Затова и украинският министър на културата продължава да разработва предложения за въвеждане на персонални и секторни санкции в областта на културата.