В София протестираха срещу Порошенко

Пред посолството на Украйна в София се проведе Международна акция „Спрете геноцида над населението в Донбас“. На пети март акцията се проведе и в Русия, Сърбия, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Чехия, Молдова, Естония, Словения, Полша и др., а на 4 март и в Белгия.

В София Международната акция „Спрете геноцида на населението в Донбас“ беше подкрепена от Гражданско Сдружение „Приятели на Русия и Православния Свят“, мотоклуб „Нощни вълци“ (отделение София), Национално Движение „20-ти Април“ и други мирни протестиращи, предаде ИА Кросс

Акцията започна с панихида в памет на избитите деца в Донбас, всички загинали мирни граждани, избитите опълченци и украински войници в братоубийствената война. Панихидата бе отслужена от отец Петър. Свещеникът произнесе и молитва за мир между братските народи: България, Русия, Украйна, Македония, Сърбия, Румъния, Донецк, Луганск и всички останали православни страни.

На панихидата, която постави началото на акцията, участниците запалиха свещи в памет на загиналите в Донбас и почетоха паметта им с мълчание, което веднага беше нарушено от представителите на контрапротеста в подкрепа на украинските власти.8ee86d3e9d5aa4b3de598a3a10cf1c44

Със сирени, мегафони и обидни реплики контрапротестиращите пред украинското посолство (без разрешение от Столична община за провеждане на контрапротест) заглушаваха молитвите на отеца, а по-късно и словото на координатора на акцията „Спрете геноцида над населението в Донбас“ в България Олга Гурска, която огласи Обръщението на координаторите и участниците в Международната акция към лидерите на водещи световни държави, международни институции за защита на правата на човека и цялата международна общност. Заглушени бяха и речите на другите участници в акцията. Със заповед от украинското посолство на участниците в акцията не бе позволено да оставят снимки на загиналите деца в Донбас, цветя и свещи в памет на убитите хора в Украйна пред оградата на посолството.