В Сибир строят храм за православните японци

В Барнаул завърша строителството на църква за православните японци, съобщава местният канал Катунь-24. Храмът трябва да е готов през ноември, след което ще бъде изпратен в град Мунаката, префектура Фукуока. През май 1905 година в Цусимския пролив, на чийто бряг е разположен градът, се е разиграло решаващото морско сражение в Руско-японската война. Морското течение донесло до брега телата на загиналите руски моряци, които били погребани от местните японски рибари.

Храмът е поръчан от семейство Косе от Япония, чиято история е много интересна: японецът Косе се влюбил и оженил за руска девойка от Воронеж, след което приел православието и взел името Фьодор.

Църквата ще бъде кръстена в чест на отец Николай (Касаткин) (1836-1912), който на границата между XIX-XX век проповядва православието в Страната на изгряващото слънце. В Токио често пъти наричат храма „Воскресение Христово“ просто Николай-до.

Проектът е дело на архитектурното бюро на Пьотър Анисифоров, а за строителството е използван алтайски кедър. Архитектите са спазили руския национален стил, но са отчели и японските традиции: църквата ще има специална тераса, където вярващите могат да оставят обувките, пише Руски дневник