В Русия чеченците са най-трезви, а чукчите – напротив

Чечения е начело в „Националния рейтинг за трезвеност на субектите на Руската федерация-2016”, изготвен по проекта „Трезва Русия”, съобщи едноименният сайт.

„Най-трезвите региони са Чечения (12,80 бала), Ингушетия (14,51) и Дагестан (15,11), а най-много се пие в Магаданска област (46,63), Чукотския автономен окръг (45,12) и Коми (44,98)” , констатира изследването.

В сравнение с 2015 година, броят на критериите за оценка е увеличен. Вече се взимат предвид смъртните случаи от алкохолно отравяне, броят на алкохолиците и престъпленията, извършени от лица в нетрезво състояние. От значение е и продажбата на водка, бира, коняк, вино, шампанско, ликьор, медовина и други напитки.

На 11 септември Русия отбелязва Деня на трезвеността и във всички храмове се четат специални молитви за изцеление от алкохолизма. Първото празнуване на Деня на трезвеността се е състояло през 1911 г. в Санкт Петербург.

Датата 11 септември не е избрана случайно – на този ден православният свят възпоменава смъртта на Йоан Предтеча на пиянски пир в двореца на юдейския цар Ирод. По този повод на 11 септември в Русия спирали продажбите на алкохолни напитки.

Според патриарха на Москва и на цяла Русия за пример трябва да служат не умерено пиещите, а съблюдаващите пълна трезвеност вярващи. Руската православна църква активно участва в близо 280 проекти за оказване на помощ на алкохолно зависимите хора и на техните близки. Открити са 50 православни рехабилитационни центрове.

С решение на Светия Синод през юли 2016 г. е приета концепция за утвърждаване на трезвеността и профилактика на алкохолизма.

Източник: БГНЕС