В Русия утвърдиха основите на държавната културна политика

Президентът на Русия Владимир Путин обяви на съвместно с Държавния съвет и Съвета по култура и изкуство заседание, че са разработени и одобрени основите на културната политика на Русия, предаде ТАСС.

По думите на държавния глава, „в тях е отразено отношението към културата, като към мисия, към историческо благо, историческо наследство, като към идеал“.

„Такова цялостно разбиране за култура означава кардинално изменение на самите приоритети на държавната политика“, предполага Путин.

По думите му, отново „на първо място се нареждат процеси на просвещение на гражданите, особено на децата и младежта. Голямо внимание се оказва на духовното, творческото развитие, възпитанието на патриотизъм, а също така и на създаването на качествена културна среда на цялата територия на Русия, както и на достъпни културни блага, равностойни условия за творческа дейност“, подчерта руският държавен лидер.

Президентът на Русия заяви, че властта няма никакво право да диктува на културни дейци, какво и как трябва да правят в своето творчество.

Путин напомни, че свободата на творчеството е гарантирана с Конституцията на Русия.

„Всички ние знаем, че свободата на творчеството е гарантирана с Конституцията на Русия. Знаем, че културата може да живее и да достига своите върхове при две ключови условия: преданост на историческите традиции и широка свобода в творчеството, в мисленето, в духовното развитие“, заяви Путин.