В Русия създадоха технология за откриване на ракови клетки

Устройство за откриване на вещества от туморен маркер или други сериозни заболявания в организъма разработиха специалистите от новосибирския Институт по физика и полупроводници (ИФП) към Руската академия на науките(РАН), съобщи ТАСС, позовавайки се на ръководителя на лабораторията към института Владимир Попов.

Ученият отбеляза, че технологията може да се прилага за откриване на различни вещества с много малка концентрация, например като молекули на ракови клетки в милилитър кръв. Това откритие е много важно за установяването на ранен стадий на тежкото заболяване, когато туморът все още не се е развил, а преди това все още не е бил открит чрез традиционни методи.

Попов поясни, че методите за диагностика на заболяването може да бъдат най-различни, в зависимост от конфигурацията. Устройството може да фиксира наличие на различни вещества в слюнката, кръвта и други образци на човешките тъкани.

„Диагностика може да се направи и чрез дъх. Вие издишвате, както се прави с дрегер и по този начин се прави диагностика на рак на белите дробове “, разказа още руският учен.

Освен откриването на рака, новата технология позволява диагностицирането и на други болести, такива като хепатит В и С, както и да се използва в други области, например за търсене на наркотични и взривни вещества.