В Русия създадоха „невидимо наметало“ за военна техника

Руска военна компания е създала „наметало“, за което твърди, че може да прави хардуер на електроника невидим за вражески радари. Функцията на фибърната технология, използвана в разработката, е да скрива оръжията от чужди разузнавателните системи, пише iconomist.bg.

Компания „Роселектроникс“, базирана в Санкт Петербург, стои зад изобретението и заявява, че може да прави оръжия, използващи топлинен, инфрачервен и електромагнитен радар, които не могат да бъдат засечени.

Технологията представлява поставяне на изолиращия материал върху електронно устройство, при което то „изчезва“.

„Основната идея на разработката бе да се създаде покритие, което редуцира радарната видимост на устройството на видимия и на микровълновия спектрум“, обясни Георги Медовников от „Роселектроникс“ пред „Раша тудей“.

От компанията смятат, че лекият и пластичен материал може да се използва за защита на бронирани автомобили, ракетни системи и военни самолети. Според създателите му, материалът е уникален в способността си да абсорбира радиоелектронни сигнали и да прави смущения в излъчването на електронни трасета.

Технологията е разработена по задание на руското министерство на отбраната, което иска да брани своето радио и електронно оборудване на земята и в морето.

Освен това Медовников вярва, че „наметалото-невидимка“ може да има и други приложения в бъдеще, не само на бойното поле.

„В медицината се използва едно конкретно оборудване, което има отрицателно въздействие върху здравето на човек. Нашият материал способства за ограничаването на този негативен ефект или напълно да го премахне“, каза той.