В Русия разработиха сензор, позволяващ диагностицирането на рак в максимално ранен стадий

Свръхкомпактен високочувствителен наномеханичен сензор анализира химичния състав на веществата и може да открива маркери на вирусни заболявания, както и да определя сигналите за възникване и увеличаване в организма на ракови образувания, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на образованието и науката.

Работата на учените в списанието Scientific Reports влезе в десятката на най-добрите статии в международния рейтинг Materialstoday за юни.

Разработеният чип не изисква особени условия за производство и може да бъде получен при стандартен технологичен процес. Датчикът се състои от две части: фотонен(или плазмен) контролер, получаващ оптичен сигнал, и конзола за управление, представляваща дълги ленти, свързани към чип, вибрациите в който позволяват да се определи химичният състав на средата.

Лесното производство и миниатюрните размери, според авторите, позволяват използването на датчика във всички портативни устройства, като например, в смартфоните. Върху един чип от няколко милиметра може да бъдат събрани до няколко хиляди сензора, всеки от който настроен за откриването на определени частици или молекули.