В Русия разработиха безпилотен „Тигър“ с 30-милиметрова картечница

„Военно-промишлената компания“ е разработила прототип на бронирания автомобил „Тигър“ с дистанционно управление: той ще може да се движи и да стреля с 30-милиметрова картечница без човек в кабината, съобщи генералният директор на компанията Александър Красовицки, цитиран от „Взгляд“.

„Да, имаме новина, която още не сме съобщавали: специалният автомобил „Тигър“, оборудван с 30-милиметрова картечница“, каза Красовицки пред ТАСС.

По думите му новият „Тигър“ ще може не само да се придвижва и стреля по команда на оператора, но ще може и самостоятелно да намира и поразява целите.

„Смятам, че още през 2017 г. ще приключим част от работата по създаването на опитен модел, а през 2018 г. ще пристъпим към изпитанията и серийното производство“, каза Красовицки.

Новата машина ще има V-образно дъно и увеличена товароподемност, а отделенията за екипажа и десанта ще бъдат по-удобни. Автомобилът ще притежава втора и трета, а в бъдеще и четвърта степен на защита според общите техничеки изисквания.

„Тигрите“ са на въоръжение в руската армия вече 10 години и се нуждаят от модернизация, смята Красовицки.

През април в Русия започна разработката на нова комнадно-щабна машина на базата на „Тигър“, припомня изданието. През април пък бе съобщено за създаването и на разузнавателна машина на основата на бронирания автомобил.