В Русия откриха голямо находище на мед

Огромно находище на мед със запаси от 2 млн. тона са открити в Чугуевски район на Приморския регион, предаде ТАСС.

Голямата находка е намерена от руска компания «Примгеология». Освен медта обаче там има залежи на злато и молибден.

Според администрацията на региона, находището се намира на перспективна територия Соболиная и може да се разработва посредством отворения метод.

«Вече през следващата година металите ще може да бъдат представени на аукцион. Запасите от мед в този район позволяват строителство на нов преработваем комбинат, а това означава – нови работни места в района», поясниха от администрацията.

Напомняме, че изследователските геоложки мисии в Приморието се възобновиха преди няколко години. Те се провеждат в Далнереченски и Красноармейски региони, а също и в Лесозаводски окръг. Това позволи да бъдат открити няколко нови перспективни залежи на желязо, полиметални руди и дори на злато и сребро.

Във връзка с това, тази година започна разработване на две големи находища на руда.

На базата на находище «Скритое» се планира създаване на завод за добив и преработка на 1 – 1,5 млн. тона на волфрамова руда на година и получаване на 3-5 хиляди тона волфрамов триоксид във вид на концентрат.

В Адриадненското находище на илменит се предполага добив на 2-3 млн. тона руда на година с извличане на концентрат от 150-250 хил. тона на титанов оксид, 6 хил. тона ванадиев оксид и на 100-250 хил. тона желязо.