В Русия започна Масленица

Масленица или Сирни заговезни започват да отбелязват днес в Москва, като в събитията за празника се очаква да се включат около 2 млн. души, съобщи ТАСС, цитиран от „Руски дневник“.

Празничните събития ще обхванат не само центъра на руската столица, но и най-крайните квартали, съобщиха от кметството на Москва. Програмата на общината на този голям мегаполис включва десетки събития – конкурси, майсторски класове по различни изкуства, дегустация на блини, детски забави, традиционни народни танци.

В обогатяването на програмата се включиха всички културни институции на града – библиотеки, домове на културата, школи по изкуствата, театри, паркове и музеи. През дните на Масленица в града обичайно прииждат около 500 хиляди души, а от московчани около 2 млн. души се възползват от културната програма, която градът е създал за тях.

От 7 до 13 март централната алея на ВДНХ се превръща в „масленичната столица“ на Москва. На територията на изложбата са планирани колоритни фестивали и гастрономически изкушения: пазар за блини (руския вариант на палачинките), създаване на арт обекти от слама, екологични мастер класове, концерти с етно музика, анимационна програма.

4199813

Мястото вече е украсено с огромни фигури, оформени в стила на народните играчки, които могат да бъдат активирани с помощта на топли ръце. За целта гостите на фестивала трябва да стоплят с ръце специален балон, близо до платформата, след което се включва музика и арт обектът започва да свети.

Руският народ винаги е обичал този празник и ласкаво го е наричал „захарни устни“, „целувалница“, „веселата“. Масленица (Сирни заговезни) е древен славянски празник, дошъл до нас от езическата култура и запазил се след приемането на християнството. Църквата включила Масленица към списъка със своите празници, като го нарекла Сирни заговезни или Безмесна седмица, защото Масленица се пада в седмицата, предшестваща Великия пост.

4196514

Тази година забавленията и празничното настроение на фестивала ще бъде показвано в онлайн режим чрез градските камери за видеонаблюдение. Така московчани ще могат да преценят натовареността на всяка от площадките за забавление и да си направят собствена програма. Транслацията е достъпна и на мобилни устройства и потребителите могат в движение да се информират за развоя на празника. Тази година първата транслация ще бъде достъпна на сайта на община Москва, в специален раздел посветен на Масленица.