В Русия заведоха дело срещу служители на спецслужбите на САЩ и Либерия

Следственият комитет на Русия заведе дело за отвличането на руския пилот Константин Ярошенко срещу служители на специалните служби на САЩ и Либерия. Тази информация бе потвърдена от старши помощник-ръководителят на следственото управление на Следствения комитет на РФ в Ростовска област Галина Гагалаева, предаде ТАСС.

„Следственото управление на Следствения комитет в Ростовска област заведе дело срещу 11 служителя на Управлението за борба с наркотиците към Министерството на правосъдието на САЩ, 4 служителя на Службата за сигурност на Република Либерия, както и срещу неустановени лица“, уточни тя.

По данни на следствието, на 28 май 2010 г. руският гражданин Константин Ярошенко е бил нападнат от заподозрените от територията на паркинга пред хотел „Royal Hotel“ в гр. Монровия в Либерия. Предлог за задържането му е било обвинение в търговия с наркотични вещества и предполагаемото им пренасяне на територията на САЩ.

„След нападението Ярошенко  е откаран на неизвестно място на територията на Република Либерия, където е държан незаконно до 30 май 2010 г. без да му бъде предоставено правото на адвокатска и консулска защита. Бил е подложен на насилие, издевателства и изтезания с цел от него да бъдат изтръгнати признания“, съобщи още Гагалаева.

След това, без да бъдат спазени задължителните юридически процедури, установени както от нормите на международното право, така и от законодателството на Либерия, регламентиращи екстрадирането и депортирането на гражданина на друга държава, а също така и без задължителното уведомяване на дипломатическото представителство на РФ, Ярошенко е бил незаконно качен на самолет от служители на Управлението за борба с наркотиците към американското министерство на правосъдието в Ню Йорк. Той е бил затворен в местен затвор, а по-късно предаден на съда и осъден да излежи дълга присъда. В момента Ярошенко излежава наказанието си в САЩ.

„В момента следствието провежда разпити на членовете на семейството на Ярошенко, както и на лицата, които са му помагали по време на издирването му от американските органи“, отбеляза още Гагалаева.

Освен това „следствието е изпратило международно-правово запитване към компетентните органи на САЩ, Либерия и редица други държави за провеждане на комплекс от следствени действия с цел установяване на всички обстоятелства около отвличането на руския гражданин“.