В Русия въвеждат диагонални зебри

В Русия променят закона за движение по пътищата и въвеждат редица нови знаци и обозначения, острови на безопасност и диагонални пешеходни пътеки. Това става с  постановление на премиера Дмитрий Медведев, съобщи РИА Новости, позовавайки се на правителствения сайт.

„Въвеждат се следните обозначения, знаци и технически средства: светофарни секции с вградена червена светлина (или червена сигнална верига светофар), за да се подобри видимостта на допълнителна секция на светофари; диагонални пешеходни пътеки на пътната мрежа.

Въвежда се обозначение на линията на пътна маркировка на местата за паркиране без да е указано всяко индивидуално паркомясто, обозначение на местата за паркиране на местните жители, островчета на безопасност, съществуващите пътни знаци, които определят начина на постановка на транспортното средство за паркиране и позволяващи да се паркира под ъгъл към пътя, използване на велосипедните ленти за маршрутките.

Освен това се въвежда нов знак 5.14.2 „Лента за велосипедисти“. Това е свързано с некоректната употреба сега на знак 4.4.1 „Велосипедна пътека или полоса за велосипедисти“ служи за обозначаване едновременно на велосипедна алея и на велосипедна писта, а те имат различен режим на движение, се казва в поясненията на сайта.

В бележките, публикувани от руското правителство се отбелязва, че приетото решение за подобряване на организацията на пътното движение ще окаже положително влияние на безопасността на пътя./ news.bg