В Русия без право на глас

По-голямата част от българите, живеещи в Русия, вчера не можаха да гласуват. Попречи им разпоредбата в Изборния кодекс, която отнема това право на хората, които през последните 3 месеца не са живели в България или в друга страна членка на ЕС.
Мнозина от нашенците в Москва не знаеха за това изискване и отидоха до посолството ни в руската столица. Ограничението е посочено и в декларацията, която задължително се попълва от българите, гласуващи зад граница. Без да пуснат бюлетина, напуснаха посолството ни и нашенците, които имат бизнес или работят в Москва, или пък са сключили брак с руски гражданин. До урните бяха допуснати само служителите, командировани от държавата ни в Русия, и техните сътрудници в Българския промишлен център и Българския културен институт.
В посолството ни вчера гласуваха и патриарх Неофит, и членовете на водената от него делегация, която е на едноседмично посещение в Русия. Неофит отслужи в събота в московския храм „Христос Спасител” празнична литургия заедно с руския патриарх Кирил по случай Деня на славянската писменост и култура. Заедно с него в Москва пристигнаха четирима митрополити – Видинският Дометиан, Ловчанският Гавриил, Варненският и Великопреславски Йоан и Русенският Наум.
Преди да посети дипломатическата ни мисия, патриархът отслужи божествена литургия в Българското подворие и гостува на Сретенския ставропигиален мъжки манастир, основан от св. Киприян Московски (ученик на св. Теодосий Търновски).