В РПЦ са обезпокоени от опитите на униати да превземат храм в Украйна

Ръководителят на Синодалния информационен отдел към Московския патриархат Владимир Легойда изрази безпокойството си във връзка с нападенията срещу клирици от Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ) на храма на Украинската православна църква в Тернополска област и отбеляза ролята на органите на реда, които не са допуснали разпалване на конфликта.

„Нападенията срещу храмове и техните служители от Украинската православна църква започнаха да се случват с все по-голяма честота, което не може да не ни тревожи. Обаче, ако по-рано опити за насилствено превземане на храмове на каноничната църква предприемаше преди всичко разколническия „Киевски патриархат“, то, както показва разразилият се в края на март конфликт в с. Стенка в Тернополска област, към тази практика започнаха да се връщат и униатите“, каза Легойда.

По неговите думи, събитията около храма „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Стенка в Бучацки район на Тернополска област са първият от 90-те години насам случай на атака на храмове и клирици на УПЦ МП от страна на представители на УГКЦ. „Изключително печално е, че към подобни методи на въздействие отново прибягнаха униатите, които по този начин намесват Римокатолическата църква като участник в конфликта“, заяви Легойда, цитиран от синодалния отдел.

Той отбелязва също, че опитите за превземане на храма „Рождество на Пресвета Богородица“ от униатите са били подкрепяни от националистическите сили и техните поставени лица в силовите структури. „Радостно е, че в този случай служителите на органите на реда успяха да не допуснат разрастване на конфликта и да предотвратят силовите сблъсъци. Надявам се, че в украинското общество и религиозните общности ще се намерят здрави сили, които ще спрат беззаконието“, заключи представителят на РПЦ.