В редиците на руската армия ще се появят щатни роти от бойни роботи

Във Въоръжените сили на Русия се подготвя формирането на отделни подразделения от бойни роботи, съобщи член на колегията на Военно-промишлената комисия Олег Мартянов, цитиран от ТВ „Звезда”.

„Съгласно решението на ръководството на Министерството на отбраната, във всеки военен окръг и във флота се създават отделни роти от бойни роботи, формира се щатната им структура и органите на управление”, съобщи Мартянов.

„Формирането на отделни роти от бойни роботи във военното звено се осъществява в съответствие с концепцията за развитие и употреба на робототехнически комплекси, одобрени от министерството на отбраната на Русия”, отбеляза той. Според Мартянов, след появата на отделните подразделения от бойни роботи към щатните съединения и части ще бъде необходимо практическото отработване на тактика за използването им в условия на бой, след което да бъдат внесени необходимите поправки в бойните устави.

„Това ще бъде поредната стъпка в усвояването на робототехническите средства и комплекси. И ако отчетем факта, че само преди година-две ние нямахме конкретна представа за роботите за използване в бой, то днешният етап на бързо роботизиране на войските, според мен безусловно повишава боеготовността на войските на по-високо ниво”, подчерта Мартянов.

Той отбеляза, че създаването на отделни подразделения, въоръжени с роботизирани ударни комплекси и безпилотници с различно предназначение, е „нов етап в усвояването на високоточното съвременно въоръжение в армията и флота”.

Масовото въвеждане на бойни роботи в редиците на руската армия се планира да започне през 2017-2018 г., допълни Мартянов.