В редиците на руската армия ще се появят щатни роти от бойни роботи

В редиците на руската армия ще се появят щатни роти от бойни роботи

Публикувано от:

Във Въоръжените сили на Русия се подготвя формирането на отделни подразделения от бойни роботи, съобщи член на колегията на Военно-промишлената комисия Олег Мартянов, цитиран от ТВ „Звезда”.

„Съгласно решението на ръководството на Министерството на отбраната, във всеки военен окръг и във флота се създават отделни роти от бойни роботи, формира се щатната им структура и органите на управление”, съобщи Мартянов.

„Формирането на отделни роти от бойни роботи във военното звено се осъществява в съответствие с концепцията за развитие и употреба на робототехнически комплекси, одобрени от министерството на отбраната на Русия”, отбеляза той. Според Мартянов, след появата на отделните подразделения от бойни роботи към щатните съединения и части ще бъде необходимо практическото отработване на тактика за използването им в условия на бой, след което да бъдат внесени необходимите поправки в бойните устави.

„Това ще бъде поредната стъпка в усвояването на робототехническите средства и комплекси. И ако отчетем факта, че само преди година-две ние нямахме конкретна представа за роботите за използване в бой, то днешният етап на бързо роботизиране на войските, според мен безусловно повишава боеготовността на войските на по-високо ниво”, подчерта Мартянов.

Той отбеляза, че създаването на отделни подразделения, въоръжени с роботизирани ударни комплекси и безпилотници с различно предназначение, е „нов етап в усвояването на високоточното съвременно въоръжение в армията и флота”.

Масовото въвеждане на бойни роботи в редиците на руската армия се планира да започне през 2017-2018 г., допълни Мартянов.