Руски и Китай планират да подпишат договори за над 10 милиарда долара

В понеделник президентът на Китай Си Дзинпин ще пристигне на посещение в Русия, пише вестник „Независимая газета“и ИА Фокус. Лидерите на двете страни ще обсъдят международните проблеми и развитието на двустранните отношения. Но най-важната тема ще бъде тази за ситуацията в Северна Корея. Според експерти Москва и Пекин ще направят всичко възможно, за да предотвратят война там. Очаква се вследствие на визитата да бъдат подписани споразумения за икономическо сътрудничество на стойност 10 млрд. долара.
Разширяването на китайско-руското сътрудничество на международната арена и във военната сфера предизвиква болезнена реакция на Запад. По-рано РИА Новости съобщи, че според министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле, ако САЩ дадат на Русия и Китай свободата да доминират в своите сфери на влияние, това ще бъде краят на либералния световен ред. Шойбле също така смята, че САЩ вече не проявяват същия стремеж да бъдат пазители на световния ред. В тази връзка тази голяма отговорност трябва да бъде поета от Европа.
„Ние не сме военни съюзници. Степента на сътрудничество по военна линия отразява степента на политическа близост и доверие“, коментира руският посланик в Китай Андрей Денисов. Той допълни, че позициите на двете държави като цяло са достатъчно близки, а по много параметри съвпадат.