В Пловдив отбелязаха Деня на Победата!

Стотици хора се събраха на Бунарджика пред паметника на „Альоша“ в Пловдив, за 9 май

Стотици хора се събраха на площадката пред памятника на Альоша в Пловдив, по случай националния празник на Русия-9 май, Деня на Победата. Мероприятието стартира в 12:00 часа, с поднасяне на венци и цветя от официалната делегация, за паметната дата. На церемонията присъстваха много дипломати, политици, бизнесмени, руски и български граждани, русофили, ветерани и граждани на града. Празникът уважи Н. Пр. Юрий Исаков, Извънреден и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България и неговата съпруга Людмила.

Константин Косачов, ръководител на руската Федерална агенция „Россотрудничество“,  също поднесе цветя по повод 69-та годишнина от края на Втората световна война  в присъствието на много свои сънародници. Някои с ордени, други пък със сълзи в очите от натежалите спомени, но всички оставиха своето цвете, в знак на уважение.

На церемонията присъстваха още пред­ста­ви­те­лят на Феде­рал­ната агенция „Рос­со­труд­ни­че­ство” в Софии и дирек­тор на РКИЦ Вик­тор Васи­ли­е­вич Баже­нов, почетният  консул на Русия в Пловдив Георги Гергов и почетният консул на Казахстан за Благоевград Митко Солаков.

За да почетат паметта на загинали по време на войната,   към гостите на площадката се присъединиха и военният, военновъздушният и военноморският аташета  на Руската федерация в Република България, служителите на Посолството и на апарата на военния аташе,.

От името на НД „Русофили“ венец по повод празника поднесоха млади русофили от местната структура. За всеки гост те осигуриха и Георгиевска лента-символ на войнишка храброст и героизъм в Русия. Черно-оранжевата лента, във връзка със събитието,  те започнаха да раздават още от десет часа сутринта на алеята пред монумента.

Сред гостите на празника бяха още кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, зам.-кметицата инж. Мария Вълканова, управителят на ВиК-Пловдив Манол Генов, кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Илияна Йотова, общински съветници от БСП и представители на общините от Сопот и Карлово, както и председателите на руски клубове от страната.

Кристина Георгиева

11-Ветеран10-Полагане_на_венец_от_почетно_консулство_на_Русия_в_Пловдив9-Полагане_на_венец_от_Россотрудничества_Антон_Мартинов_от_русофили_и_Коста_Пеев_от_РКИЦ7-Цветя6-Полагане_на_венци_от_председатели_на_руски_клубове_и_русофилски_организации_в_града4-Кметът_на_Асеновград_зам-кметицата_и_общински_съветници_от_БСП3-Косачов_Гергов_и_Баженов_от_лаво_на_дясно2-Военни_аташета_и_ветерани-полагане_на_венец1-Н.Пр._Юрий_Исаков_извънредният_и_пълномощен_посланик_на_РФ_в_България