В плена на украинската армия се намират около 600 опълченеца

Около 600 опълченеца се намират в плена на украинската армия, съобщиха от Комисията по военнопленници на ДНР, предаде ТАСС.

„Освободени са 231 души, като един опълченец беше обявен за загинал. Въпреки дългите преговори нито е върнато тялото му, нито документите му“, се казва в съобщението в официалния сайт на правителството и Върховния съвет на Донецка Народна Република.

Представители на комисията отбелязват, че в плена на украинските сили се намират около 600 опълченеца, но цифрата постоянно се променя. Много опълченци и мирни граждани се числят като безследно изчезнали. Освен това, остава неясна ситуацията с официалната амнистия на политическите затворници“, се казва още в съобщението на ДНР.

„При това поведението на киевските власти остава все така стандартно: когато амнистират арестувания, пускат го на свобода, а след това отново го арестуват, но вече в качество на военнопленник, като в последствие го предават на ДНР в процес на размяна на пленени. Вече имаме 3 такива регистрирани случая“, подчертаха от администрацията на Донецка Народна Република.

Също така, стават ясни фактите, че всички освободени са със счупени ръце, ребра, много от тях са изтощени от глад, като цяло почти 80% се връщат от плена инвалиди.

„На пленените не се връщат документите, парите и личните вещи. От 231 души, само на 6 са върнати паспортите“, отбелязват още от комисията.