В Одеса погребват загиналите на 2 май от ръцете на националистите

ОДЕСА. В Одеса погребват първите загинали в областния Дом на профсъюзите, който беше подпален от украинските националисти на 2-и май. В огъня изгоряха живи 46 души, повече от 200 бяха ранени. Много от загиналите е трудно да се идентифицират. Много от разпознатите са жители на Одеса.

Във всики храмове на Руската Православна църква на Одеската епархия са извършени заупокойни богослужения в памет на жертвите на престъпната акция на радикалите, започнато е събиране на средства в помощ на ранените и семействата на загиналите.

„В Одеса е извършено масово убийство. Същото, както в годините на Великата Отечествена война, когато фашистите изгаряха хората, точно така постъпиха с мирните жители , без оръжие. Убиха ги просто затова, че имаха друга гледна точка“, – заявил бившият губернатор на областта, депутатът Николай Скорик, изразявайки общото настроение, което цари сред обикновените жители на града, които не само са потресени от трагедията, но и са възмутени от това, че оживелите са били арестувани.

Вечерта около хиляда граждани блокирали зданието на Одеското МВР с настояване да бъдат освободени всички задържани. Били са освободени 67 от над стотици привърженици на федерализацията. Хората посрещали, освободените с викове „Един за всички, всички за един!“, „Одеса няма да прости“, „Долу Бандера“.

Обаче, преди това 42 от задържаните са били ескортирани от киевските власти в центъра на страната. За това е съобщил назначеният от Върховната Рада и.о. Шеф на МВР на Украйна Арсен Аваков.

Той, също така, е съобщил, че в Одеса вече е пристигнало спецподразделение на Националната гвардия „Киев-1“, сформирано в украинската столица от въоръжени доброволци, за да патрулират града.

Киевската власт не без основание смята, че досега относително спокойната Одеса, след трагедията, която наричат втори Хатин, може да се присъедини към опълченците в Донецк и Луганск. В социалните мрежи много одесити пишат, че 2 май е станал точка на отчитане на новото време и след погребването на „мъчениците на Новорусия“ те ще вземат оръжие, за да отмъстят на бандеровците.