В Нижни Новгород създадоха виртуален клонинг на човека

Учени от държавния университет „Лобачевски” в Нижни Новгород с помощта на суперкомюпър със същото име създадоха виртуален клонинг на човека, който да помогне в работата на медици, предаде ТАСС. На него сега ще могат предварително да бъдат моделирани оптималните методи на лечение.
С помощта на компютъра „Лобачевски” е проектиран виртуален модел на човешкия организъм. Само за сърцето са използвани повече от 50 млн. параметъра. Сега медиците без оперативна намеса могат да извършат детайлен преглед, а, ако е необходимо, да изучат подробно всеки орган.
Освен това учените могат да видеоизменят виртуалния клонинг и да го програмират така, че параметрите му да отговарят на тези на даден човек, като бъдат отчетени физиологичните му особености.
С помощта на виртуалния клонинг могат да бъдат анализирани различните варианти на лечение на болния и да бъде избран оптималният. С жив човек такива експерименти са невъзможни. Според учените създаването на виртуален човек е сложна задача и голям изчислителен експеримент, който може да бъде извършен само с помощта на суперкомпютър.
„Лобачевски” започва да работи в университета през 2014 г. Върховата му производителност е около 600 терафлопа. А това означава, че за секунда той може да извърши хиляди операции повече от обикновен персонален компютър.
„Лобачевски” е вторият суперкомпютър в Русия след аналога му в Московския държавен университет и влиза в топ-100 на най-мощните изчислителни машини в света.

Източник: БТА