В навечерието на референдума в Крим, САЩ подготвяли въоръжени провокации

В навечерието на референдума за независимост в Крим, американското посолство в Киев и техни упълномощени в Министерството на отбраната на Украйна, подготвяли въоръжени провокации на територията на Украйна, с цел да обвинят в това Русия. Тази информация научили украински хакери, които пробили електронната поща на високопоставените американски и украински чиновници, съобщи телевизионният канал „Русия 24”.

По думите на източника,  групировката, наричаща себе си „Украински анонимуси” – клон на известна световна хакерска организация, пробили едновременно електронните пощи на няколко високопоставени служители на САЩ и Украйна, а също и техни политически поддръжници в Украйна.

По-специално внимание привлякло писмото на помощника на военното аташе в Украйна Джейсън Греш към своя украински колега от Генералния щаб на украинското Министерство на отбраната Игор Процки. В писмото американецът настоятелно препоръчва, в навечерието на референдума в Крим, самите украинци да атакуват украинското военно летище Мелитопол под вид на руски спецчасти.

Цитат на писмото: „Игор, събитията в Крим се развиват много бързо. Нашите приятели от Вашингтон очакват от Вашата мрежа по-решителни действия. Време е да се реализира планът, който обсъждахме тези дни. Вашата задача е да подсигурите затруднението на транспортните възли на юго-изток, за да може да се обвинят в това съседите (руснаците). Това ще създаде благоприятни условия за действията на Пентагона и компания. Не губете повече време, приятелю”. Писмото е подписано от: „Джейсън Греш, подполковник на армията на САЩ, помощник на военното аташе. Посолство на САЩ, Киев”.

Позовавайки се на информацията от електронната поща на Игор Процик, същевременно той е водил кореспонденция с някой си Василий Лабайчук, добре познат в тесните кръгове украински националист, лидер на тернополското отделение на небезизвестния „Десен сектор”.

На свой ред, Лобайчук пише на някой си Олег Колярни: „Олег, спешно трябва да се направи малко шум от името на московчаните на летището Мелитопол. Това трябва да стане до 15 март. Сам знаеш, защо. Преди всичко трябва да се свържеш с Пашка Тарасов. Ти трябва да го знаеш, той е от местната „Свобода” и е вътре в темата. При теб ще дойдат 10-12 момчета от Центъра, най-добрите бойци на „Тризуб”. Най-главния от тях е Миша, него също трябва да го познаваш. Всички подробности ще разбереш от него. Трябва да посрещнете хората и да им осигурите всичко необходимо. Действайте предпазливо. Разговаряйте само на руски. В момента 25-та бригада изпълнява всички бойни задачи, затова не правете големи щети на самолетите, там има много скрап, с него може да правите каквото поискате. Там ще ви посочат повредените самолети. Необходимо е всичко да изглежда като истинска атака от страна на съседските специални части (руснаците). Но – без трупове”.

Голяма част от представителите на руските средства за масова информация, изпратили  тези послания на посочените от хакерите електронни адреси на въпросните американски и украински чиновници. В отговор – мълчание. Съдейки по това, че сървърът не препраща обратно писмата, това означава, че тези електронни адреси са абсолютно реални и цялата кореспонденция също, направи заключение тв каналът  „Русия 24”.