В Москва 10 000 души тренират за Парада на победата

Централната част на Москва бе блокирана в четвъртък привечер и през нощта за първата репетиция на Червения площад за Парада на Победата на 9 май. Руските медии съобщават, че в нея са участвали 10 000 военнослужещи и 114 единици военна техника.
За тържествения марш са подготвени 28 блока, включително на военни от Западния военен окръг, Министерството на извънредните ситуации, Росгвардия (бившите вътрешни войски, вече пряко подчинени на президента Владимир Путин), Федералната служба на Русия (контрарарузнаването), представители на кадетски и курсантски училища на различните родове войски.
За пръв път по Червения площад ще преминат зенитно-ракетни комплекси „Тор-М2ДТ“. В механизираната колона участват още самоходни гаубици „Мста-С“, ракетни комплекси „Искандер“, зенитни ракетни системи С-400, бронирани машини на базата на платформите „Армата“, „Курганец“ и „Бумеранг“.Денят на победата през 1945г. на СССР и съюзниците му в Европа е възприеман от монзина руснаци като де факто националният им празник. В действителност отбелязването му с тържества и почивен ден датира от средата на 60-те години.zx860_2961712