Фото: e-vesti.ru

Фото: e-vesti.ru

В Москва подредиха изложба за годишнината от освобождението на България

Публикувано от:

В Москва вече отбелязват 140-та годишнина от освобождението на България. Изложба, посветена на юбилейната и за двете страни дата, е открита в историческия музей на “Площадь Революции”. Изложението е под надслов “За други своя”  и предлага реликви от освободителната война.

Фото: harmony-suites.ru

Фото: harmony-suites.ru

Мундирът на император Александър II, сабята на генерал Скобелев, знамената на полковете и военните награди на героите – всичко това може да се види сред изложените експонати.

Фото: harmony-suites.ru

Фото: harmony-suites.ru

“Самото наименование на изложението говори само по себе си как Русия оценява събитията от 1978 г. Освобождавайки България, която се е намирала под турско робство близо пет века, Русия е загубила десетки хиляди свои воини”, коментират
организаторите на изложбата. Форсирането на Дунава, боевете под Шипка и обсадата на Плевен – са ключови събития на Освободителната война, за които е акцентирано. Напомня се също, че поводът за войната са жестоките кланета и ликвидацията на поредица въстания на християнското население на Балканите. Като най-бруталната разправа е с участниците в Априлското въстание, което шокира целия свят.
Жертви на зверствата стават над 30 хиляди мирни жители, жени и деца. Събитията в България и на Балканите са предизвикали широк отзив в Руската империя. В редиците на интелигенцията се разгръща цяла кампания в защита на балканските славяни. В защита на българите са се надигнали Достоевский, Иван Тургенев, Менделеев, Репин и други видни просветители. Техните произведения, посветени на тези събития, моЖЕ да се видят в историческия музей в Москва.

Автор: Оля Ал-Ахмед, в. Стандарт