Москва повдигна дело срещу ръководителите на националистическата организация в Украйна

Повдигнато е дело срещу Олег Тягнибок, Дмитрий Ярош и други членове на националистическата организация УНА-УНСО. Съдът ще разглежда участието на въпросните лица в терористични действия на територията на Северен Кавказ в групировката на Шамил Басаев и Хатаб. Украинците са участвали в акциите и дейността на чеченската сепаратистка организация, ще се води разследване, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на Владимир Маркин официалния представител на Следственния комитет.

«В хода на разследването по делото за сблъсъци на незаконни въоръжени группировки под ръководството на Шамил Басаев и Хатаб с военнослужещи от 76-та Псковска дивизия на територията на Чеченска Република, са получени сведения относно формирането на банда от членове на УНА-УНСО и тяхното участие в бойните действия на страната на чеченските сепаратисти срещу федералните сили в период от 1994 до 1995», отбеляза Маркин.

«По данните на следствието, ръководителите на тези формирования са били Мазур, Бобрович, Корчински и други. Към тази организация са принадлежали и братята Тягнибок, Ярош, Мамалига и други неустановени лица», добави още той.

Във връзка с това, Москва има намерение да предяви задочно обвинение към тези лица и да обяви издирване.