В международния съд в Хага започна делото, заведено от Украйна срещу Русия

Пред състав от 16 съдии в Международния съд започна днес дело по жалба на Украйна срещу Русия, обвинена, че финансира бунтовници в Донбас и дискриминира татарите и украинците в анексирания Крим, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА и изд.24 часа.

Киев иска още от съда да осъди Москва да плати обезщетение за сваления малайзийски самолет през 2014 г. Самолетът, изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален с ракета „земя-въздух“ над военна зона в Източна Украйна, при което загинаха всичките 298 човека на борда. Ищецът настоява също, докато трае делото, съдът да наложи на Русия „временни санкции“, сред които да й забрани да финансира и въоръжава промосковските бунтовници и да спре дискриминацията срещу татарите в Крим.

ТАСС цитира неназован източник от съда в Хага, според когото започналите днес четиридневни слушания са по иска на Украйна за налагането на „временни ограничителни мерки“, което означавало, че „делото не се намира на стадия разглеждане по същество“.

Руската делегация в състав от 35 човека се оглавява от Роман Колодкин, шеф на правния отдел на министерството на външните работи, който преди е бил посланик в Холандия. Украинската делегация е начело с Олена Зеркал, заместник-министър на външните работи .

Внесената на 16 януари жалба на Украйна срещу Руската федерация е за нарушения от руска страна на Конвенцията на ООН за противодействие на финансирането на тероризма и Конвенцията за премахване на всички форми на расовата дискриминация, посочва ТАСС.

На днешното заседания Олена Зеркал изложил обвиненията на Киев към Москва, че финансира тероризма, като доставя оръжия, муниции и финанси на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, а освен това дискриминира хората от неруска националност на анексирания Кримски полуостров, предаде АП. „Това дело ще изпрати послание за това дали международния правов ред може да се изправи срещу могъщи страни, които пренебрегват закона и не спазват човешките права“, каза тя пред 16-те съдии. За утре е предвидено Русия да изложи своите юридически контрааргументи.