В Крим създадоха „умно“ оръжие на бъдещето

В Крим се появи оръжие, което по-рано можеше да се види само във фантастичните филми. Уникалното „умно” оръжие е способно само да определи целта, да сметне траекторията и да подбере оптималния калибър на боеприпас, с който да го порази. Бойната система работи еднакво ефективно във всякакви климатични условия, предаде телевизия „Звезда“.

Участието на човека в процеса е сведено до минимум. Просто оператор може да управлява необитаемия модул дистанционно, за да го позиционира на определеното място.

„Умната” машина сама избира подходящото оръжие и може да го презарежда. Едно от големите й предимства е, че може да съпровожда други бойни единици, стреляйки постоянно. В момента се провеждат тестови изпитания на експерименталните образци, като разликата е, че се използват халосни снаряди.

Модулът може да се постави на верижна машина или да се монтира стационарно на кораб, катер и т.н.

В автоматичния боен модул могат да се поставят различни системи за въоръжение от най-различни калибри. Управлението се осъществява от пулт, който може да се намира на 50 километра от мястото на водена на бойната задача.

За оператора всичко изглежда като компютърна игра. На сензорен дисплей той чрез докосване избира целта, а след това система сама проследява обекта и избира как да го унищожи. Няма значене дали е тъмно, или светло, както и какви са метеорологичните условия.

Модулът е разработен от конструктори от Севастопол и е значително усъвършенстван в сравнение с предшествениците му.

До края на годината на въоръжение трябва да влязат 24 единици от усъвършенствания боен модул.