В Крим започва Денят за размисъл

В Крим и Севастопол започва „Денят за размисъл” преди референдума от 16 март, на който ще се решава въпросът за съединението с Русия.

Както поясни министърът на информацията на Крим Дмитрий Полонский, формална забрана за агитация 24 часа преди началото на референдума в Постановлението за неговото провеждане, прието от Върховния съвет, няма. „Но, ръководейки се от международните стандарти за организиране на избирателен процес, включително референдуми, решихме, че Ден за размисъл трябва да има”, допълни той.

Според Полонски това означава, че на 15 март по кримските медии , включително по телевизията, няма да има агитации „за” или „против” присъединяването към Русия. В същото време не е забранено да се агитира за активност на изборите.
Ограниченията също така не касаят съдържанието по билбордовете по улиците, тъй като те не се отнасят към средствата за масова информация.
„Ние вече направихме нашия избор. Украйна не ни даде нищо, ще се опитаме да живеем в Русия“, – заяви в интервю за ИТАР-ТАСС жител на Симферопол . „Преди не съм бил кой знае какъв привърженик на идеята за присъединяване към Русия, – признава друг събеседник от град Керч. – Но това, което се случва в Украйна, е страшно! Няма да ни оставят да живеем, това е ясно”.
„Онзи ден пристигнах в Симферопол. Всеки таксиметров шофьор кима одобрително, само като чуе думата „Раша”, – сподели британският журналист . – Какво е това?!!! ”
„Ние сме в Крим вече от доста време и провеждаме независими проучвания, – споделят немски кореспонденти.  – Като цяло, стигнахме до извода,  че само пет  – максимум шест процента от населението са настроени войнствено по отношение на референдума и още по-малко са склонни, евентуално, да хванат оръжие“. Чуждестранни журналисти също са изненадани от броя на автомобилите с руски знамена , които преминават по улиците на Севастопол , Симферопол, Ялта и други кримски градове.
В Деня за размисъл и това няма да е забранено . Няма да има ограничения и за зрителите, които ще дойдат на концертите с руски символи. „Но от сцената няма да има призиви да се гласува за Русия”, уточняват от Върховния съвет на Крим.
Предвидени са концертни програми с участието на руски изпълнители. Има мероприятия, планирани, както за 15, така и за 16 март, заяви представител на Министерството на културата на Република Крим.
Културната програма ще премине в условията на повишени мерки за сигурност. Кримската полиция ще бъде на крак. Разработен е подробен план за гарантиране на обществения ред и обществената сигурност „, – подчертаха от пресслужбата на Кримската милиция .
itar-tass.com