В Кремъл нарекоха недопустимо искането за въвеждане на санкции срещу Путин заради делото Савченко

В Кремъл нарекоха недопустимо искането за въвеждане на санкции срещу Путин заради делото Савченко

Публикувано от:

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира предложението на евродепутатите за въвеждане на санкции срещу Владимир Путин заради делото на Надежда Савченко, като заяви, че намесата в съдебните процеси на страната е недопустимо, предаде РИА Новости.

По-рано полският депутат от Европарламента Яцек Сариуш-Волски публикува на страницата си в Twitter обръщение от името на редица членове на ЕП към ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини с искане да бъдат въведени санкции срещу руския президент и още 28 лица заради делото срещу украинския пилот Надежда Савченко.

Руската следствена комисия обвинява Савченко за убийството на журналистите от ВГТРК Игор Корнелюк и Антон Волошин в Донбас, припомня РИА Новости.

„Ние не можем да се съгласим с опитите за намеса в съдебните процеси, които се провеждат в страната ни в строгото съответствие с действащото руско законодателство, към които безусловно се отнася и процесът срещу Савченко. Каквато и да било намеса тук е недопустима. Ние имаме определени процедури, които се изпълняват в момента. Във връзка с това, че се води съдебен процес, ние считаме всякакви коментари по този повод за неуместни и недопустими“, заяви Песков пред журналисти.

Според информация на руското следствие по време на бойните действия край Луганск през лятото на 2014 г. Надежда Савченко е постъпила на служба в батальона „Айдар“. Тя е провеждала тайно наблюдение и корекция на артилерийски огън срещу позициите на опълченците, където в този момент са се намирали мирни граждани. В резултат на минометен обстрел са загинали руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин. След това Савченко е пресякла границата и е влязла в Русия като бежанка, но е била задържана от руските власти.

През лятото на 2014 г. срещу нея е предявено обвинение за съучастие в убийството на руските журналисти, а през 2015 г. е призната за съучастник, за което може да получи наказание от 25 години лишаване от свобода. Самата Савченко отрича вината си и твърди, че е задържана незаконно.

Украинските власти настояват Надежда Савченко да бъде върната в родината й, а държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че делото срещу нея е пряко нарушение на Минските споразумения. Руската страна отхвърли тези обвинения, като припомни на Кери, че в споразуменията от Минск не е спомената нито дума за Савченко.