В Киев се сбогуват с главата на УПЦ митрополит Владимир

Днес в Киев се сбогуват с митрополит Киевски и на цяла Украйна  Владимир. Той почина на 5 юли, на 79-годишна възраст след продължително боледуване, предаде Интерфакс.

В качеството си на представител на Московската патриаршия, към която принадлежи Украинската Православна Църква, ще присъства митрополит Иларион Волоколамски.

Руският Патриарх Кирил няма да присъства на погребението, с цел да бъде избегнато оскърбяване на паметта на починалия от страна на радикалите в Киев. Напомняме, че по-рано Патриарх Кирил получи заплахи за разправа, ако пристигне в Украйна.

Главата на синодалния отдел Владимир Легойда поясни, че визитата на руския патриарх може да превърне сбогуването с митрополит Владимир в повод за изяви на радикалните украински сили. Патриарх Кирил, по думите на Легойда, „не се реши да позволи това да се случи и погребението на такъв човек, като митрополит Владимир,  който е дал целия си живот на Църквата и винаги е бил истински миротворец, да донесе на украинския народ  вместо мир и спокойствие, изблици на ненавист и нелюбов. За собствената си безопасност Патриарх Кирил не се страхува. Сега става дума не за неговата сигурност, а за право на безусловно заслужилия глава на УПЦ митрополит Владимир да бъде погребан с подобаващи почести и слава”, подчерта Легойда.