В „Камчия“ ще се проведе научно-практическа сесия за педагози и експерти от образованието

От 9 до 11 октомври в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ ще се проведе научно-практическата сесия за педагози и експерти в образованието на тема „Научно-методически основи на преподаването на руски език като чуждестранен в съвременното поликултурно пространство при използването на технологиите за дистанционно обучение“. Тя е организирана от Московския педагогически държавен университет (МПГУ) и се подкрепя от Россътрудничество, от Министерствата на образованието на Русия и България и от СОК „Камчия“. Ръководител на проекта е проф. д-р Людмила Трубина – зам.-ректор на МПГУ. Участват още доц. д-р Олга Дроздова, проф. д-р Виктор Чертов и други водещи преподаватели. Това съобщиха от пресцентъра на СОК „Камчия“.

В рамките на година, СОК „Камчия“ е домакин и съорганизатор на проекти с водещи университети в Москва за повишаване на квалификацията на български преподаватели и експерти по руски език. Форумите се провеждат по линия на дългосрочния проект на фондация „Устойчиво развитие за България“ – „Училище на бъдещето“, а конкретно тази сесия – като част от инициативата „Дни на руския език“ и в изпълнение на Протокола от ноември 2014 г. между Министерствата на образованието на България и Русия, и на Россътрудничество, за утвърждаване на СОК „Камчия“ като международен образователен, квалификационен и културен център.

В научно-практическата сесия ще участват над 120 учители, университетски преподаватели и експерти по руски език. В продължение на три дни те ще изслушат в различни модули и направления лекциите на водещи експерти и учени в областта на руския език, литература и култура от Московския педагогически държавен университет и от Държавния институт за руски език „А. С. Пушкин“. Акцентите са върху „новата педагогика“ в обучението на руския език като чуждестранен език, обучението на деца – билингва; изучаването на руския език в детските градини; актуални проблеми на руския език, литература и история и др. Преподавателите и учените от МПГУ ще запознаят участниците в научната сесия с методите и насоките на обучение на водещия московски университет и ще консултират индивидуално своите български колеги.
При откриването на научно-практическата сесия ще присъстват и ще приветстват участниците – Станка Шопова – изпълнителен директор на СОК „Камчия“ и председателна Фондация „Устойчиво развитие за България“, Сергей Лукянчук – генерален консул на Руската Федерация в гр. Варна и директорът на Руския културно-информационен център – Сергей Смитюшенко.