В Донбас продължават да загиват хора, заради отказа на Киев да сключи мир

Следственният комитет на Руската Федерация повдигна дело въз основа на фактите от обстрелите в Югоизточна Украйна, в резултат на които са загинали няколко души, а три деца са ранени, съобщи ТАСС, позовавайки се на официалният представител на СК на РФ Владимир Маркин.

Според версията на следствието, „на 19 и 22 март неустановени лица от Въоръжените сили на Украйна и Националната гвардия, действайки с мотиви на политическа и идеологическа ненавист и вражда, са организирали артилерийски обстрел с тежко настъпателно въоръжение на територията на Донецка народна република“.

На 19 март, в резултат на артилерийски обстрел от пряк удар със снаряд по жилищна сграда в с. Грозни до град Углегорск в Донецка област, са получили ранения от различна степен две 14-годишни момчета. В следствие на което, едното момче почина на място, а другото е хоспитализирано.

На 22 март, артилерийски снаряд се взриви в с. Казачи до град Енакиево в Донецка област, в резултат на взрива 15-годишно момче е било тежко ранено и по-късно починало от раните си в градската болница.

В района на Артьомовск (Донецка област) в резултат на взрива на граждански автобус, числото на жертвите се увеличи на 21 души, загинали са четирима души, съобщи пресслужбата на МВР на Украйна. „Загинали са 4 човека, ранените са 21″, по-рано се съобщаваше за 19 ранени.

Преди това вечерта в района на ул. Майорскапри опит за заобикаляне на стационарен блокпост автобус, превозващ хора от Артьомовск до Горловка, се взриви на мина“, отбелязаха в украинското МВР. Инцидентът е станал на територия, която е под контрол на украинската армия. По данни на началника на областното управление на МВР Вячеслав Аброскин, в рейса са пътували 26 пътници.

Официалната информационна агенция на ДНР съобщи, позовавайки се на информиран източник, че мината е била поставена с цел «предотвратяване на проникване на опълченци на територия, която е под контрол на украинските военни».

„При пристигане на блокпоста, представители на украински сили затвориха пътя на автобуса, в резултат на което, шофьорът е взел решение да заобиколи“, уточни източникът.
Същевременно в Донецк и Луганск е пристигнал поредният хуманитарен конвой с медикаменти, храна и семена за пролетното засаждане от Русия.