Въоръжените сили на Украйна са в пълна бойна готовност

За началото на военните учения е обявено днес на заседанието на правителството във Върховна рада. Сега Киев с всички сили се старае да попречи на провеждането на референдума за независимост в Крим, съобщи телевизионният канал „ОРТ”.

Наложена е забрана за излъчване на руски телевизионни и радио канали, жителите на полуострова често са подлагани на заплахи от провокатори. Въпреки всичко, хората в Крим са готови да отстояват и реализират обявеното от тях желание за независимост.

В информационното пространство освен думи и изказвания, се появиха и кадри на предвижващи се войски на територията на Украйна в посока Крим и източна Украйна. Много от военнослужещите негодуват от нарушенията спрямо от ръководните кадри.  Някои от тях се осмелиха да застанат пред камерите и да разкажат на журналистите за това, че правата им от месеци грубо са нарушават. Военнослужещи, които са заявили отказа си да служат на украинска армия, ръководството ги удържа със сила и манипулации. Факт – с всеки изминал ден, в състава на украинската армия случаите на дезертьорство се увеличават.

„Хората са държани със сила в течение на 4 денонощия. Командващите започват по-малко да пускат подчинените в кратки отпуски, за да могат да се приберат по домовете си и поне да се изкъпят. А относно избора на кого да служат, хората отдавна са заявили желанието си да преминат на страната на руските войски, но командващите с груби нареждания ги изпратиха обратно в казармата”, разказва един от украинските войници.

Като повечето хора в Крим, украинските военнослужещи също чакат съдбоносния ден за полуострова – неделя 16 март, когато ще се проведе референдумът за независимост на Автономна Република Крим.

„Повечето чакаме референдума. Зная, че много от момчетата вече искат да се уволнят , но не могат да го направят, не могат да излязат от територията на частите, за да могат да напишат рапорт за зачисляване в руските войски”, пояснява още украинския войник.

Напомняме, че малко по-рано президентът на Украйна Александър Турчинов заяви, че Украйна няма да предприема военни действия, за да предотврати отделянето  на Крим, а В същото време обаче властите в Киев започнаха да струпват военни части по границата на размирната република.