Все по-често младите предпочитат руския при избора на чужд език

Все по-често младите хора предпочитат руския при избора на чужд език, който да изучават. Повече от 500 милиона души по света говорят езика на Пушкин и Лермонтов. Той е майчин за 180 милиона души, живеещи в Русия или зад граница. В последните години руският е един от най-говорените езици в Европа, Азия, Америка и др. Това заяви президентът на Фонд „Русский мир“ Владимир Кочин, който е специален гост на международния студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз!“, чийто домакин е СОК „Камчия“, съобщи varna.topnovini.bg.

„Фонд „Руский мир“ работи добре в Европа. Въпреки сложната ситуация, нашите партньори на стария континент не намаляха, напротив – увеличиха се. Ние работим с всички, които се интересуват от руския език, литература, история и култура“, каза президентът на Фонда Владимир Кочин и допълни, че с отличните си условия и базата на СОК „Камчия“ ще се превърне в международен образователен център за младежи.

Наскоро беше подписан двустранен договор между Министерствата на образованието на Руската федерация и България, в който бе записано, че СОК „Камчия“ ще се развива като такъв център, допълни  Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и изпълнителен директор на СОК „Камчия“. Тук вече работи средното общообразователно  училище „Юрий Гагарин“ за деца от 1 до 12 клас, които учат по българската образователна система с усилено преподаване на руски език като първи чужд език. От началото на 2015 г. в училището може да се полага и руска матура, което е отлично предимство за децата на руските граждани, които живеят в България.

Международен образователен център на Фонд „Руский мир“ бе открит официално в Учебно-възпитателния център на комплекса. Подобен център се създава за първи път в България. В него ще се организират езикови курсове по руски и по български език за начинаещи и напреднали, програми за изучаване на езика от възрастни, бизнес езикови класове и др. В центъра ще може да се осъществява връзка с фондовете на най-големите руски библиотеки, а така също и с електронните информационни книгохранилища на музеите в Русия.

Специални гости на откриването на центъра бяха студентите, които участват в ІV Европейски студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз“. „Камчия“ събира 30 отбора от 15 страни – България, Босна и Херцеговина, Унгария, Германия, Гърция, Грузия, Италия, Латвия, Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Сърбия и Чехия. Авторът на идеята за фестивала – Хелена Плес от Краковския педагогически университет разказа, че желанието за създаване на събитие, което обединява младите хора и на което те говорят в продължение на седмица само на руски език, се е родила във Варна.

Всеки фестивален ден има своя тема. Първият е посветен на руската литература, а следващият фестивален ще премине под надслова „Никой не е забравен, нищо не е забравено“ – с песенен конкурс , посветен на Деня на победата. Следват лекции и мастър-класове, водени от руски преподаватели, обучения за ръководителите на отборите за съвременните методики на чуждоезиковото преподаване и презентации на електронни образователни продукти. Студентите ще участват и в практическо обучение за създаване на авторски телевизионни и радиопрограми, ще се научат да приготвят характерни блюда от българската и руската кухня, ще разберат тънкостите в изработването на български национални сувенири.

Проф. д.т.н. Константин Колин ще разкаже за информационното общество и информационната безопасност, а проф. д.ю.н. Владимир Лопатин – за иновационното развитие и интелектуалната собственост. Специален гост е руският дизайнер Андрей Перескоков, който ще проведе миниателие „Моята дреха е моят облик“. Резултатите от неговия курс ще бъдат представени на ревю. За участниците във фестивала са предвидени и много спортни мероприятия – турнир по тенис на маса и състезание по плуване.

Основната цел на организаторите е да направят от международното събитие незабравим празник за обмяна на идеи между младите хора, фестивал на взаимното разбиране и приятелството, а така също и да покажат, че всеки има шанс да представи себе си и да намери нови приятели.