Всеки десети в Украйна – безработен

Данни на украинската статистика сочат, че на всеки 100 работещи граждани в страната се падат 113 безработни. Тези цифри бяха определени от ведомството като антирекорд, тъй като броят на нетрудоустроените през зимата на 2014 г. превишава показателите от кризисната 1998 г.

Според данни на статистическото ведомство безработните в Украйна са почти два милиона души на възраст между 18 и 55 години, като при това общия брой на трудоспособните граждани е 20 милиона, което едва 44,8 % от населението на страната. Най-тежко е положението в Житомирска, Черниговска, Кировградска и Полтавска области, където нивото на безработицата достига до 11 %.

Огромният ръст на безработицата в Украйна експертите свързват както  с масовите съкращения на фона на фалита на предприятията, така и със загубата на трудоспособност у тази част на населението, която е „заета“ със силовата операция в Донбас. Някои ветерани от така наречената АТО (антитерористична операция, бел. ред.) изпитват сериозен стрес и просто не искат да работят на граждански договор в мирните региони на страната. Други сред тях посещават центрове за рехабилитация и са нетрудоспособни. Трети се връщат по домовете си вече инвалиди.