Време на огромни успехи и проблеми

В голямо телевизионно интервю Дмитрий Медведев направи равносметка на 2014-а

Изтичащата 2014-​а за Русия бе година на огромни постижения и проблеми: абсолютна победа на руските спортисти на Олимпийските и Параолимпийските игри в Сочи, присъединяването на Крим, а после дойдоха санкциите на Запада, проблемите в световната икономика и като следствие на това — рекордното за последните години падане на цените на петрола. Така в сряда Дмитрий Медведев накратко обобщи резултатите от събитията през тази година в традиционния си разговор с журналисти от петте водещи руски телевизии.

В такива условия още по-трудни стават нерешените задачи с подкрепа на собственото производство, заместването на вносните стоки с местни, преодоляване на суровинната зависимост. Правителството обаче като цяло се справя с тяхното решаване, уверен е премиерът. Според него целите, които днес се поставят, не могат да бъдат постигнати бързо поради тяхната изключителна сложност. Да се видят резултатите от работата на днешния правителствен екип ще бъде възможно не след 2 – 3 години, дори не след 10, а след няколко десетки години, защото руската икономика в продължение на 40 години се е градила на базата на износа на нефт, обясни Медведев. Засега, в моменти на криза главното е да не се изпада в паника — още повече че Русия разполага с необходимите запаси и ресурси, не само за да е в състояние да подкрепи социално слабите граждани, но и за да изпълни важните за различни отрасли на икономиката програми, добави той.

Премиерът не пропусна да даде оценката си и за резултата от западните санкции срещу Русия: те удариха силно по руската икономика, но потърпевши се оказаха всички, включително и страните, които ги въведоха. „Нашите загуби са около няколко десетки милиарда долара. Европейската икономика през тази година загуби 40 млрд. евро, а през идната загубите ще достигнат 50 млрд. евро”, каза премиерът. При това Русия няма намерение да прави първата стъпка към помирението: това трябва да предприеме страната, която първа е въвела ограниченията. Докато европейците обмислят какво да правят, Русия ще се постарае да извлече максимум полза от създалите се условия.

Медведев препоръчва предприемачите да се ориентират към вътрешния пазар. „Трябва повече да разчитаме на собствените си възможности. Те съществуват и на руския финансов пазар. Имаме резерви и възможности на Централната банка и за редица големи проекти можем да се опрем на собствените си възможности. Така например,БАМ и Транссиб ще се финансират от тези източници”, каза премиерът. Според него повечето предложения в областта на икономиката и финансите, които идват от страна на правителството, имат либерален характер.

В областта на външната политика, която е част от компетенциите на президента, журналистите се интересуваха от личните отношения на премиера с Барак Обама. Те го попитаха за какво са си говорили двамата по време на неотдавнашната среща в Мианма. „Не съм имал среща с него. Просто побъбрихме в коридора”, отговори Медведев. Казал на Обама, че е време да дойде на себе си, защото САЩ и Русия не са врагове, довърши шегата си той. Извън нея обаче каза: „Отношенията ни с американския президент не са лоши. Но работата не е в нашите лични отношения. Лошото е, че сегашната американска администрация се държи неадекватно и непредсказуемо”. Според руския премиер освен санкциите САЩ се опитват да скалъпят фронт срещу Русия. „Въобще топката е в тяхното поле. Щом пожелаят да се върнат към нормални отношения, ние сме готови независимо от това кой стои начело на тяхната администрация”, обясни Медведев.