Враждебността към САЩ в Русия нарасна до рекордно ниво

Руските граждани възприемат САЩ като противник и се отнасят крайно отрицателно към западния начин на живот с неговия култ към толерантността, показа проучване на Левада-Център.

Допитването за руско-американските отношения и за оценката на руските граждани на западните ценности е проведено в периода септември-октомври 2015 г.

Според резултатите от проучването, ролята на САЩ в света определя като отрицателна абсолютното болшинство от руснаците – 71%, при което през тази година негативни оценки изказват рекорден за последните осем години брой участници в допитването. Толкова негативно към американската външна политика гражданите на РФ не са се отнасяли дори след краткосрочната война в Южна Осетия през август 2008 г. – тогава отрицателно настроени са били 53% от допитаните.

Руснаците като цяло се отнасят скептично към водещите държави в света. 75% от участвалите в проучването са убедени, че САЩ, Германия, Япония и Великобритания са противници на Русия, „които се стремят да решават проблемите си за нейна сметка и при удобен случай вредят на интересите й“. Едва 17 % смятат, че тези страни имат общи интереси с Русия „в борбата с престъпността и тероризма, екологичните катастрофи и в развитието на науката, културата и икономиката“.

Руските граждани се отнасят по-негативно и към западните ценности. На въпрос на социолози „Как се отнасяте към западния начин на живот?“, най-голямата част от участващите в проучването (45%) отговарят отрицателно.