Военни министри от НАТО не повярвали на Турция за сваления руски самолет

Военни министри от НАТО не повярвали на Турция за сваления руски самолет

Публикувано от:

Въпреки че официалната реакция на НАТО за инцидента с руския СУ-24 беше неутрална, много глави на военни ведомства на страните от Алианса сериозно се разтревожиха от действията на Анкара. Това заяви бившият служител на ЦРУ и на Държавния департамент на САЩ Лари Джонсън в интервю за RT.

Според него, след като турските ВВС свалиха руския самолет в Сирия, на проведеното от НАТО извънредно съвещание повечето от чиновниците са призовали Анкара към сдържаност и са осъдили Турция за неспособността й да намери други начини да реагира на инцидента.

„Отначало се притесних, че НАТО може да се върже на безумието, демонстрирано от Турция. За щастие, ако се съди по отчетите от заседанието на НАТО, някои от министрите от алианса са попитали Турция: „За какво изобщо мислехте? Имаше и други начини да се реши ситуацията без стрелба”, каза Джонсън. Той заяви, че в НАТО не се тревожат от връщане към студената война, а за това, че може да започне истинска война.

„И това е последното, което ни трябва – Русия и Западът да бъдат въвлечени във война от такъв вид”, подчерта той. Но по думите на Джонсън, НАТО като институция няма повече никакви причини да съществува, дори повече от това – да създава сериозни проблеми в света. „Проблемът е в това, че не разбираме колко лош сигнал изпратихме на Русия, защото НАТО обозначи своята мисия като противостояние на руското нахлуване в Европа, докато Русия не го планира”, каза Джонсън, цитиран от РИА”Новости”.

Източник: БГНЕС.