Военният министър на ФРГ се опасява от диалог с Русия под диктовката на САЩ

В интерес на Запада е да изгради „адекватни“ отношения с Русия, заяви в ефира на немския телевизионен канал ZDF министърът на отбраната на Германия, предава ИноТВ

Урсула фон дер Лайен, обаче, изрази безпокойство, че Съединените щати могат да лишат Европа от право на глас в бъдещия диалог с Русия.“Ситуацията е следната: в наш интерес е да поддържаме адекватни отношения с Русия. От една страна, това ще ни даде нови възможности, от друга обаче крие известен риск, ако вместо нас те (отношенията с Русия, бел.ред.) се определят от Белия дом. Тъкмо това противоречие усложнява оценката на ситуацията“, каза министърът.Според нея възобновяването на диалога с Русия е шанс, тъй като голяма част от международните проблеми не могат да бъдат решени без участието на Москва. Като, например, разрешаването на конфликтите в Сирия и Афганистан.“Несъмнено съществува и известен риск. Установяването на отношения с Русия трябва да се основава на принципи, които са важни за нас“, подчерта Урсула фон дер Лайен.

Според нея договарянето между САЩ и Русия за отмяна на санкциите предизвиква тревога, тъй като този въпрос е обвързан с изпълнението на Минските споразумения.

„Те трябва да бъдат изпълнени. Затова рискът за нас се заключава в това, че отстъпваме от принципи, които за нас – привържениците на трансатлантическото сътрудничество, са много важни. Ние сме длъжни да поддържаме международния ред, създаден след края на Втората световна война и да следим за спазване на международното право, за ненарушаване на границите и суверенитета на други държави. Нямаме право и не смятаме да отстъпим от тези принципи. Затова за нас е важен подходът към подновяване на диалога с Русия, от който, по принцип, се нуждаем“, каза германският външен министър.

Източник: Руски дневник