Военен отговор на несъществуваща заплаха

Западната истерия около Русия придобива все по-големи мащаби. Планираните още преди една година военни учения се възприемат като агресивни действия на Москва, в отговор на които НАТО концентрира към Украйна войски и оръжия.

В четвъртък в Черно море отново пристигна крайцерът на военноморските сили на САЩ „Вела Гълф“. Той е въоръжен със системи за противоракетна отбрана и противовъздушна отбрана „Иджис“, хеликоптери, крилати ракети „Томахоук“ и зенитни „Стандарт“. Крайцерът почти не напуска морето, с изключение на предвидените от международните правила периоди. В негово отсъствие в морето се намират други кораби и подводници на НАТО. Според командването, целта им е „да спомагат за гарантирането на мира и стабилността в региона“. Същите цели имаха и големите натовски учения в Прибалтика – край самите граници на Русия. Необходимостта от преразглеждане на плановете на Северноатлантическия алианс и увеличаване мащабите на ученията в Европа се обяснява със същата политика на сдържане. Те се готвят да сдържат разбира се „руската агресия“, прояви на която виждат във военните маневри, водени между другото, на 800 километра от границата с Украйна, казва военният експерт Виктор Баранец.

„Странно нещо – през последните месеци НАТО три пъти увеличи интензивността на военните си учения в различни региони на Европа, а когато Русия още през 2013 беше утвърдила своя план за подготовка на Въоръжените сили и сега го реализира, и това предизвиква паника в щабовете на Северноатлантическия алианс и САЩ“, счита Баранец.

Под предлог за някаква хипотетична руска заплаха САЩ доставят на Украйна продукция с военно предназначение, изпращат армейски инструктори и съветници, снабдяват я с пари. НАТО планира да приеме Украйна като свой военен извънблоков съюзник.

Москва прави всичко възможно да успокои „дрънкането с оръжия“ около Украйна. Ако Западът се тревожи по повод митичното струпване на руски войски по украинската граница – моля, нали там има наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Нали са повече полетите на патрулната натовска авиация. Ако на Запад не вярват на тези данни, министерството на отбраната на Русия е готово да предостави свои. В близко време министерството на отбраната на Русия ще пусне страничка в интернет, където ще публикува снимки на мероприятията, осъществявани от Въоръжените сили на Руската Федерация. Тази информация ще бъде достъпна не само на западните разузнавачи, но и на всички желаещи.

Източник: Гласът на Русия