ВМФ на РФ ще получи 10 кораба „Буян-М“ с ракети „Калибър“ до 2019

Военноморският флот на Русия ще получи от порядъка на 10 малки ракетни кораба (МРК) от проекта 21631 „Буян-М“, въоръжени с крилати ракети „Калибър“, до 2019 г., съобщи в петък заместник главнокомандващият ВМФ на РФ вицеадмирал Виктор Бурсук.

По-рано бе съобщено, че в състава на ВМФ ще влязат шест кораба от този проект до 2020 г.

Бурсук добави, че продължение на проекта 21631 ще станат леки корвети, които ще влязат в състава на всички четири флота на ВМФ на Русия. Основното оръжие за тези кораби, по думите на адмирала, също ще бъдат ракети „Калибър“.

Корабите от проекта 21631 „Буян-М“ са модернизация на проект 21630 „Буян“, проектирани и построени специално за Каспийската флотилия предвид плитките дълбочини на р. Волга и Каспийско море.

Корабите „Буян“ са оборудвани с уникални двигателни установки, състоящи се от две водни струи, благодарение на което МРК от този тип са способни да решават широк кръг от задачи в крайбрежната зона на Каспийско море, в реките, както и в други тесни „акватории“. Корабите са въоръжени с най-новото високоточно ракетно оръжие с голям обхват – универсалния ракетен комплекс „Калибър-НК“, предназначен за поразяване на морски и брегови цели.