ВМФ на РФ изпрати разузнавателен кораб към бреговете на Сирия

Разузнавателният кораб от Балтийския флот „Василий Татищев“ потегли от Балтийск към Сирия, съобщи в понеделник военен източник, цитиран от „Интерфакс“.

По думите му, корабът ще попълни и ще усили корабната групировка на ВМФ на Русия в източната част на Средиземно море.

„Василий Татищев“ ще изпълни задачите си по предназначение. Екипажът му ще следи ситуацията в ефир както в самата Сирия, така и във всички граничещи страни, както и над териториалните им води, каза още събеседникът на агенцията.

По-рано турските медии съобщиха, че десантният кораб на Черноморския флот „Цезар Куников“ миналата събота е преминал през Босфора и Дарданелите в Средиземно море.

Според наблюдатели, той се е отправил към пункта за материално-техническо обезпечаване на корабите на ВМФ на Русия в сирийското пристанище Тартус. Както съобщават чуждите медии, корабът участва в операция наречена „Сирийски експрес“, чиято цел е доставяне на боеприпаси за сирийската правителствена армия.

Руското министерство на отбраната по-рано съобщи, че в момента в източната част на Средиземно море край бреговете на Сирия се провеждат планови учения на корабите от постоянното оперативно съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море начело с флагмана на ЧФ, гвардейския ракетен крайцер „Москва“.