Властите в Украйна искат да забранят анимационният филм „Маша и мечока“

Одеската обществена организация „Съвет за обществена сигурност“ поиска да се забрани в Украйна руският анимационен филм „Маша и мечока“. Изявлението беше изпратено от активисти до Върховната Рада, Държавната комисия за кино и Държавния комитет за телевизионно и радиоразпръскване, съобщи „Взгляд“ , цитиран от Руски дневник.

Авторите на инициативата смятат, че „анимационен филм е пропаганда на руски медийни продукти“.

„Руските пропагандатори изпращат ясно послание към децата: мечката, която традиционно се счита за символ на Русия и е свързана с тази страна, е толкова голям и силен герой, който безнаказано си присвоява чужда собственост, къща, земя“, се казва в изявлението.

В началото на годината анимационният филм „Маша и мечока“ беше критикуван от грузинския министър на образованието Александър Джеджелав, виден противник на съветските и руските приказки. „Аз също не харесвам, например, когато грузинските децата седят пред компютъра и гледат приказката „Маша и мечока“. След това се чудим откъде идва това приятелско отношение към Русия? В крайна сметка, в тази ранна възраст детето се влияе и оформя мислите си за в бъдеще и за останалата част от живота си“, каза тогава грузинският министър.