Властите в Крим съветват Порошенко да издаде закон за датата на държавния преврат в Украйна

Властите в Крим съветват президента на Украйна Петро Порошенко вместо закона за датата на началото на „временната окупация“ на полуострова да издаде документ за началото на държавния преврат в Украйна, заяви пред РИА Новости заместник-председателят на кримския парламент Андрей Козенко.

Крим отново стана руски регион след проведения през март 2014 г. референдум, на който преобладаващото болшинство от жителите на все още по това време украинската автономия, не признаващи легитимността на държавния преврат в Украйна, гласуваха за връщането на полуострова в състава на Русия. По-рано в сряда украинският президент Петро Порошенко подписа закон, съгласно който 20 февруари 2014 г. е определен за дата на началото на „временната окупация“ на Крим, който Киев продължава да счита за украинска територия. Властите в Украйна смятат, че подобни мерки са необходими за усилване на позициите на страната в рамките на разрешаването на споровете срещу РФ в международните правосъдни органи.

„Името на закона не е написано много правилно. По това време в Киев започнаха масови безредици, които направиха разбираема последвалата реакция на нашата република. Лично за мен датата 20 февруари се асоциира с началото на държавния преврат в Украйна и свалянето на законно действащата власт. От този момент в Украйна започна пълния хаос и продължава все още“, каза Козенко.

Според него, Украйна днес няма ни най-малкото отношение към живота в Крим, затова на украинската власт не й остава нищо друго, освен да се занимава с популизъм.

МВнР на РФ нееднократно заяви, че жителите на Крим по демократичен път и в пълното съответствие с международното право и Устава на ООН са гласували за присъединяването към Русия, уважаваща и приемаща този избор, и това решение е реалност, с която трябва да се съобразява.