Владимир Путин: Разговорите с г-жа Меркел протекоха в открита атмосфера

Владимир Путин: Разговорите с г-жа Меркел протекоха в открита атмосфера

Публикувано от:

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Русия – първото от 2015 година насам. Тя беше приветствана от руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в черноморския гард Сочи. Разбира се, ние ще обсъдим ситуацията в Г-20, където Русия представлява важен партньор, заяви канцлерът по време на посещението си в Сочи, предаде БНТ.

Тази година Германия ще председателства форума, който ще се състои през юли в Хамбург. Конфликтите в Сирия и Украйна са основните теми, които двама от най-влиятелните лидери обсъждат. Формалният повод за посещението на Меркел е подготовката на срещата на Г-20 в Хамбург. Меркел ще търси варианти за прекратяване на конфликта в Украйна, а и се нуждае от сътрудничеството на Москва по сирийския въпрос. Путин пък се нуждае от подкрепата на Меркел за премахването на санкциите на ЕС срещу Русия и иска да разбере мнението ѝ за американския президент Доналд Тръмп. Политолози обаче не очакват пробив или съществена промяна в отношенията Германия-Русия

“Разговорите ни с госпожа Ангела Меркел преминаха в атмосфера на откритост”, каза Владимир Путин предаде РИА Новости. След среща на четири очи двамата дадоха пресконференция.

“Ние с госпожа Меркел, както винаги, проведохме честен и открит диалог”, посочи още домакинът. Той също коментира, че отношенията между страната му и Германия през последите няколко десетилетия преминаха през много динамични моменти. Меркел, от своя страна, отбеляза, че са били обсъдени темите на сътрудничеството в областите на културата, науката и младежкия обмен. “Ние ще отменим санкциите срещу Русия едва когато Москва спре да се намесва във вътрешните работи на Украйна”, повтори тя.