Владимир Путин каза истината за анекса на Крим

Причина за присъединяването на Крим към Русия са действията на Киев. Русия не е анексирала тази територия, заяви руският президент Владимир Путин в отговор на реплика на украинския посланик в Киргизстан на срещата на върха на ОНД.На срещата извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Киргизстан, представляващ страната си на форума, възрази срещу предаването на председателството на ОНД на Русия, „тъй като тя е нарушила нормите на международното право и е анексирала част от територията на Украйна“.

Путин категорично отхвърли възраженията на Украйна и не разреши на украинския представител да внесе промени в документите на срещата. Той заяви, че представителят на Украйна юридически няма това право.

Украйна не е ратифицирала устава на ОНД, затова няма правомощия да внася промени в организацията на работа на срещата на върха, каза той.
Русия нищо не е анексирала. Всичко, което се случи с Крим, е в резултат на противоправните действия на определени политически сили в Украйна, довели нещата до държавен преврат, каза още Путин.

„Крим се присъедини към Русия чрез волеизявлението на хората, живеещи на тази територия. Тези действия са в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН, с решенията на съдилищата на ООН по аналогични въпроси“, заяви президентът.

Участниците в срещата одобриха пакет от документи, включително за поемането на председателството от Русия, и утвърдиха всички точки от дневния ред.
Следващото заседание на Съвета на държавните ръководители на страните от ОНД ще се състои на 11 октомври 2017 г. в Москва, съобщи Путин.

Източник : Блиц